ZZP’er: de balans na een jaar

Inmiddels bestaat Bio-exact Communicatie al een jaar. Tijd om de balans op te maken. Dat deel ik graag met de lezers van mijn blog, omdat verschillende mensen mij vragen hoe het bevalt om ZZP’er te zijn. Dus even geen onderwijs of wetenschap, maar ondernemerschap. Even geen onderzoeksresultaten en andere wijsheden, maar mijn eigen ervaringen.

Toen ik ruim een jaar geleden begon als ZZP’er, had ik welgeteld één opdrachtgever. Eentje waar ik eigenlijk al jaren voor werkte. Het veranderde alleen van ‘inkomsten uit overige werk’ in ‘winst uit onderneming’. O ja, en ik moest wat dingen regelen met de belastingdienst, Kamer van Koophandel, verzekeringen en ga zo maar door. Ik zat vol goede voornemens: ik zou iedereen die mogelijk mijn artikelen wilde publiceren van alles sturen, ik zou een geweldige website bouwen en binnen de kortste keren een bliksemcarrière maken in de wetenschapjournalistiek.

Naïef, blijkt achteraf. Een wetenschapjournalist ben je niet als je een opleiding hebt gedaan. En ik ben lang niet de enige die denkt iets zinnigs over wetenschap te melden. Ik had binnen de kortste keren wel werk genoeg; schrijven voor het onderwijs, SEO-webteksten schrijven en af en toe een artikel voor een medisch vakblad. Zoveel werk, dat ik mezelf de tijd niet gun om lukraak een artikel te schrijven en in te sturen, zonder te weten óf het iets oplevert. En zo is het ook met het bijhouden van mijn blog: ik gun mezelf bijna nooit de tijd. Jammer eigenlijk, omdat ik zo niet laat zien wie ik ben en wat ik kan.

Over tijd gesproken: van te voren waarschuwde iedereen dat je als ZZP’er zoveel tijd kwijt bent aan administratie en boekhouding. Dat gaat bij mij niet op. Ik vind het leuk om alles goed op orde te hebben, en dan kost het eigenlijk maar weinig tijd. Soms is het juist een leuke afwisseling tussen al het schrijfwerk door.

Terugkijkend op het afgelopen jaar kom ik tot een paar conclusies:
– Ik heb werk zat, en vind alles wat ik doe leuk,
– Ik zou graag actiever aan het werk gaan als wetenschapsjournalist,
– Mijn proefjaar was succesvol, dus ik ga gewoon door,
– Eigen baas zijn is heerlijk en biedt meer dan voldoende afwisseling,
– Boekhouden is niet zo moeilijk als het lijkt.

Het is geweldig om te merken hoe opdrachtgevers steeds terugkomen, hoe mensen om me heen mij steunen en hoe iedereen belangstelling toont. Daarom wil ik besluiten met te zeggen: op naar het tweede jaar: als ondernemer zónder personeel, maar zeker niet alleen.