Leerprestaties verhogen? Accepteer kauwgom op school!

Asociaal bellen-blazende jongeren, kauwgom onder stoelen en tafels en onsmakelijke smakgeluiden: het zijn allemaal logische redenen waarom scholen kauwgom verbieden. En volwassenen die kauwgom kauwen worden al gauw gezien als onverschillige mensen. Zo heeft kauwgom in de loop van tijd een negatief imago gekregen. Jammer, want kauwgom kauwen kan ontzettend nuttig zijn!

Een jaar of tien geleden hebben verschillende universiteiten, in onder andere Engeland en Japan, onderzoek gedaan naar de effecten van kauwgom kauwen op de hersenen. En de resultaten zijn overtuigend: allemaal tonen ze een positief effect aan op het geheugen en de concentratie. Allemaal kauwgom kauwen dus!

Voor mij was dit geen nieuws. Niet alleen omdat ik dit verhaal allang eens had gehoord, maar ook omdat ik het uit ervaring weet. Ook tijdens het schrijven van dit artikeltje kauw ik kauwgom en blaas ik zo af en toe even een dikke bel. Maar nu mag het. Ik zit hier alleen en zal heus de kauwgom niet onder mijn eigen bureau plakken. En geloof me: het helpt echt voor mij concentratie.

Vandaag, tijdens het kauwen, vroeg ik me opeens af waarom het eigenlijk zo is dat kauwgom helpt voor de concentratie. Het antwoord is gelukkig niet al te ingewikkeld. Een veelgehoorde verklaring is dat het komt doordat er suiker in kauwgom zit, waardoor je energie krijgt. Onzin, want de meeste kauwgom is suikervrij. Bovendien kun je dan net zo goed een schep suiker naar binnen gieten (natuurlijk zonder te kauwen, anders gaan je tanden eraan). Nee, de verklaring zit hem niet in de kauwgom, maar in het kauwen. Als je kauwt gaan je kaakspieren aan het werk. Die hebben energie nodig, vooral in de vorm van glucose en zuurstof. Daarom gaat er extra bloed richting je hoofd. Daardoor komt er ook extra glucose en zuurstof in je hersenen. Waardoor je hersenen extra goed kunnen werken. Maar kauwgom doet nog meer. Op de één of andere manier zorgt kauwgom er ook nog eens voor dat je stress afneemt. Hoe dat precies werkt is nog niet duidelijk, maar een feit is dat het zo werkt.

Kortom, kauwgom kauwen is goed, en zou op scholen juist gestimuleerd moeten worden. Zoals een basisschool in Duitsland in 2010 deed: leerlingen niet verbieden, maar juist stimuleren om kauwgom te kauwen. En voor wie overtuigd is: er is ook een onderzoek die aantoont dat de gewone kauwgom minder goed werkt dan kauwgom met een extra smaakje. Dus kies je favoriete smaakje en kauw gezellig mee. Laten kauwgom de nieuwe trend zijn. Want wie slim wil zijn, moet kauwgom kauwen!