Gezond eten en drinken?

Appelsap vertraagt het optreden van alzheimer, maar kan wel voor verstopping zorgen. Bovendien is appelsap erg zuur, dus slecht voor de tanden. Melk is goed voor elk, maar zou wel prostaatkanker kunnen bevorderen en verstoort soms de insulineproductie. Eén glas alcohol per dag is goed voor het hart en de bloedvaten, maar er zitten relatief veel caloriëen in, waardoor je wel weer dikker kunt worden. En dát is weer niet goed voor je hart en bloedvaten.

Als ik al die berichten leest, gaat het me soms duizelen. Ik durf bijna geen eten of drinken meer aan te raken. Ik weet wel dat dit soort berichten vaak worden opgeklopt. Een onderzoek is immers pas interessant als er nieuwswaarde in zit, als het de lezer iets zegt. Dus moet je zorgen dat het direct met de lezer zelf te maken heeft. Maar toch… wat als er een kern van waarheid in zit?

De effecten van dit soort berichten zijn soms enorm. Zo was er na het bericht dat appelsap alzheimer kan voorkomen een enorme run op appelsap in supermarkten. En hoeveel mensen drinken niet elke avond een glas wijn omdat het zo ‘gezond’ is?

Ik trek me niet meer zoveel van dit soort berichten aan. Als je alle nieuws op voedingsgebied volgt kun je niets meer eten of drinken. Vrijwel alles is óf slecht voor je tanden, óf kankerverwekkend, óf je wordt er dik van óf het zorgt voor dichtslibben van je bloedvaten. Aan de andere kant helpt vrijwel alle óf tegen kanker, óf tegen dichtslibben van je bloedvaten óf voor de ontwikkeling van je intelligentie. Niet meer lezen dus, die berichten.

Nog beter, laat journalisten eens andere onderwerpen zoeken om over te schrijven. Waarschuw mensen alleen als er iets te waarschuwen valt. Want door al die waarschuwingen durven we straks niets meer te eten. En als er iets niet goed is voor een mens, is het niets eten.

Kortom, eet gevarieerd en negeer alle berichtgeving over voeding. Dan kun je weer genieten van je eten. En dat is goed, want als je geniet maak je endorfinen vrij in je hersenen, wat weer een positief effect heeft op je weerstand. Waardoor je beter beschermd bent tegen al die ziekten die datzelfde eten kunnen veroorzaken.